lördag 12 juni 2010

Campolive Barbera d'Alba 2007


Vi kör italiensk afton och dukar upp diverse salamis, skinkor, sallader och ett gott bröd att doppa i olja med balsamico. Till detta krävs ett bra vin med mycket syra.

Nysläppta Campolive Barbera d'Alba 2007 karafferas en timme före nersläpp och färgen är härligt mörk. Under tiden i karaffen blir jag orolig över den doft som inte kommer ur karaffen. Det luktar ingenting!? Väl utsläppt i stora Bdx-glas från Riedel så kommer det fram dofter från mosade svarta körsbär och väldigt mycket aceton.

Smaken är otroligt fruktig med ffa körsbär som är lite lagon sura och det finns oxå lite blandat lakrits och mandelsmassa. Finns oxå en del unga fat här som är ger lite bitterhet till vinet. Sen är det här med acetonet. Är det en defekt eller inte? Efter ca 2 timmar blir acetondoften otroligt framträdande och det är nästan svårt att känna något annat. Konstigt nog så tycker jag det är ganska trevligt. Påminner om Chateu Musar som oxå brukar stinka aceton.

Jag tycker Campolive Barbera d'Alba är ett mycket gott vin som med sina kraftiga syra får saliven att börja rinna ordentligt och det matchar italienska matsmakerna väldigt bra och ffa ger det balsamicon en bra match. Jag inbillar mig att vinet skulle vinna på lagring då fatbitterheten troligen kommer dämpas och syran integreras mer.
M gillar oxå vinet.
91p

2 kommentarer: