onsdag 9 juni 2010

La Grola 2006 vs Domaine du Vieux Lazaret 2007

Vi blir hastigt inbjudna på kvällsmys och C o C nere på Udden. När C bjuder vin så vet man att det blir bra grejer och så även denna kväll. På köksön ser jag att C-mannen har en pava La Grola 2006 och en Domaine du Vieux Lazaret 2007. Bra mannen, härliga viner en tisdag!!

La Grola har vi druckit i tidigare årgångar och senast en från 2003 som hade legat i 3 år och den blev bäst efter 2-3 timmar i karaff. Allegrini har ju även sin Amarone och berömda La Poja som vi har några pavor från 2003 som vi väntar lite till på.

Domaine du Vieux Lazaret från Châteauneuf-du-Pape var en av mina första bekantskaper från området och vintypen. Minns att jag tyckte det var som ett lakritselixir och undrade över finessen med det men jag har vant mig vid detta och inser numer oxå att vinerna påverkas mycket av lagring och får en väldigt annorlunda smak när den blir äldre och den är mig mer tilltalande än de unga alkostinna och lakritsfruktiga vinerna. 2007 är ju superårgången som har hypats länge i bloggosfären. När jag trodde alla 2007er var slut så kom det en påfyllning av nya C9dP i junisläppet på SB.

La Grola 2006 är karafferad när vi kommer och serveras öppet. En riktigt mörk och rödkoncentrerad färg kastas runt i glaset. Doften känns igen från körsbär, plommon, lite sötaktig. Skulle kunna gissat ren Sangiovese på lukten om jag fått det blint. Smaken är fyllig, körsbärssaftig och lite halvmogna plommon. Lite fat drar igenom och balanserar vinet bra. Helt OK vin men inget jag riktigt går igång på. Passar bättre till mat än som ensamt.


Domaine du Vieux Lazaret 2007 får en snabb påhälsning i karaffen innan vi häller upp i glasen. Simmig och fet i glaset med transparent ung färg. Doften är mosade röda bär och lakrits. Smaken är oxå skolbok med mogna bär, lakrits och lite pepprigt eldigt avslut. Det här är ett vin som är riktigt gott att dricka ensamt. Man vänjer sig vid C9dP och jag gillar stilen medans M fortfarande inte är övertygad om storheten i C9dP. Jag har 2 på lagring och den första går upp om 3 år.

C-mannen slöjdar oxå ihop lite sjysst tilltugg med körsbärstomatsallad och grillad Halloumi och gott krispigt bröd att doppa i en ljuvlig olja. Tack igen C&C för att ni är så trevliga att umgås med! Nästa gång hos oss:-)

Resultat:
La Grola 2006, 85p
Domaine du Vieux Lazaret 2007, 89p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar