onsdag 9 juni 2010

Rijks Cabernet Sauvignon 2004 vs Castello di Brolio 2006


Det är lite märkligt att första blogginlägget blir en match mellan Sydafrika och Italien då jag inte ofta dricker viner från SA. Jag är dock svag för fuskbordeauxblends från SA och en och annan CS därifrån har oxå åkt med i historien. Castello di Brolio har jag däremot druckit många gånger bla 2001, 2004 0ch 2005. Märkligt nog har jag aldrig riktigt fallit för CdB som jag tex har gjort för Castello di Fonterutoli. Denna 2006a har ju trots allt fått en fin utmärkelse i form av en 5'e plats i Wine Spectators årsranking över "bästa vinerna" 2010 så den måste ju självklart testas.

Hursomhelst känns detta som en förstart till fotbolls-VM som börjar på fredag och om det skulle bli SA mot Italien i final så ska jag börja sia i vinsump.

Rijks CS från 2004 är ungefär som jag hade försväntat mig. Mörkt röd, nästan svart i färgen. Doften är initialt lite sluten men öppnar upp efter ett tag i karaff. Mycket svulstig frukt med svarta vinbär och man kan redan på doften ana hur detta ska smaka. Smaken är alldeleles riktigt kompakt fruktig och oerhört koncentrerad. Söta svarta vinbär i kubik. Vinet smakar mycket gott så länge det håller temp runt 17-18 grader men denna dag är varm så vinet går snabbt upp mot 20+ och då blir det lite kvalmig känsla och alkoholen på 15% kliver fram. Vi dricker detta till rosmarin, vitlök och citrusmarinerad grillad fläskkarré med svart quinoasallad och balsamicocreme. Funkar inte särskilt bra till maten utan är godast på egen hand både före och efter maten. Är då detta ett bra vin? Det fina är ju frukten som är mycket extraherad men i tillägg har tuggbara och goda tanniner. Vinet är ju fortfarande väldigt ungt och jag kan tänka mig att utvecklingen på flaska kommer dämpa elden och då testar jag gärna igen om sisådär 5 år. Jämfört med Bdx på denna prisnivå så är det i mitt tycke oftast mer smak för pengarna.

Castello di Brolio är oxå den mycket mörkt röd i färgen men inte lika svart som afrikanen. Doften är helt sluten när den hälls upp men öppnar något efter 1 timme i karaff. Smaken är sura körsbär och lite kryddigt men sträv så till den milda grad att den nästan är odrickbar och då gillar jag sträva viner.

Middagsgästerna som inte är helt bevandrade i vinets värld dissar Italienaren och tycker han är sur och sträv. Afrikanen går hem hos de flesta. När sen baronen Ricasolis flaggskepp Castello di Brolio är slut och boxen med med baronens budgettjut åker fram så börjar även gästerna att se nöjdare ut.

Slutsats 1: Rijks CS vinner kampen med 91-90 mot CdB.
Slutsats 2: Om du nödvändigtvis vill testa CdB 2006 så välj dina gäster, annars vänta 5-10 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar