måndag 5 juli 2010

Skumpa och LATeral vertikal i TrouvilleVi blir bjudna till C och B i Sandhamn och det är på gärsgårn att vi inte kommer dit tack vare ett fantastiskt väder som gör att varenda människa vill till Stockholms skärgård och helst med samma båt som oss. Den hysteriska anstormingen gör att båten är full redan i Stockholm så båten angör inte ens Gåshaga brygga. Efter några samtal från en engagerad hustru så inser vi att de inte kommer sända någon reservbåt utan vi är på väg att ställa in när M chansar att ringa Vaxholmsbolaget som är otroligt trevliga och guidar oss på bästa sätt så att vi kommer med en av deras båtar någon halvannan timme senare. Vaxholmsbolaget-Cinderella 1-0.

Vi är i alla fall väldigt glada att komma ut till härliga Sandhamn och möts av C och B och jycken Shibby. Vi drar direkt till deras lokala beach i Trouville och serveras där en härlig buffé av fisk och Västerbottenpaj med ett par kalla Budweiser. Bra match! Sen kaffe och grymma bullar från lokala bagaren.

När vi kommer tillbaka till huset så öppnar vi en flaska A. Jacquart Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2002. Härligt krispig och med en fin nötaktig karaktär som börjar signalera mognad. Har tidigare givit denna vår huschampagne 92-93p men tycker inte den kommer upp till mer än 90p idag, kanske de söta jordgubbarnas fel:-)Senare på em är det dags att tända grill och under tiden som den får värma upp sig så dukar B fram en trevlig minivertikal av förra året mest hypade budgetRioja. LAT 42, 2001 vs 2002. Många är dem som sagt att 2001 är en grym årgång i Rioja och 2002 inte lika grym. Borde vara en enkel match...
Båda glasen har ungefär samma färgton i glasen, möjligen är glas två lite mer tegel.
Glas 1 är pigg och fräsh i både doft och smak. Lång och härlig eftersmak i klassisk riojaton med lite lagom dill och ekfat. Fortfarande lite tuggbara tanniner kvar. Måste vara 2001!?

Glas 2 är inte lika pigg. Smakar egentligen som en budgetRioja man köper på supermercada i Spanien. Absolut inte ett dåligt vin men har långt kvar till glas 1. 2002!?

Facit: Glas 1 är 2001! Tack för det. Har 5 pavor kvar av detta vin som lätt kan drickas över en period av 1-3 år under bra lagringsförhållanden. 2002 rekommenderas inte.

Kvällen avslutas med en underbar Calvadoslagrad brie och en rökt camembert från Sundbyholms Kött och Fisk
Underbart gott och fantastiskt trevligt som vamligt tillsammans med C och B.

TACK!!!


3 kommentarer:

 1. Mina Lat 42 2001 har dessvärre tagit slut så det blir till att försöka hitta något vettigt alternativ. Har ingen aning om vad jag ska hitta i den prisklassen bara...

  Dock så tog vi en Alto Moncayo 2007 ungefär samtidigt som ni drack era Lat och jag kan bara säga att det var riktigt, riktigt bra. Så ren och kraftfull grenache så att man blir alldeles salig (92p).

  Igår firade vi lite också, tog en La Péira 2007 och åkte rakt upp i himlen. 100p för mig, inget snack om saken. Finns fortfarande flaskor kvar på systemet så frågan är om inte semesterkassan får ryka för att lägga vantarna på flera :)

  SvaraRadera
 2. Hej Anders! Härliga erfarenheter med både Alto Moncayo och La Peira! Ja, ett budgetvin likt Lat 2001 får vi nog vänta på. Finns rätt många bra strax över 100lappen men de är inte lika publika som Latten. Har du testat den där calvadoslagrade brien? Milde Jesus vad god!!!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte lyckats ta mig ut till Sandhamn än i år, så jag får nog se till att göra det innan den är slut :)

  SvaraRadera