tisdag 13 juli 2010

Xavier 2007

Châteauneuf-du-Pape är en sån typ av vin som inte riktigt går att finna i riktig budgetklass dvs <100:-.
Chateauneuffska Xavier från just superårgången 2007 har länge stirrat på mig från hyllan i Systembolagets ordinarie sortiment och nu har jag även sett att 2008orna är på ingång. Hade egentligen inte tänkt att prova denna då det har funnits så otroligt mycket annat att dricka på den begränsade tid man ändå har att dricka vin på. Men när man har glömt ta med vin hemifrån till sommarstyället så får lokala handlarens sortiment duga och Xavier 2007 ler lite hånfullt mot mig när jag suger en från hyllan, ”ha, jag fick dig på kroken till slut”.

Ja, det är ju just det här med budgettjut. Det finns oftast en anledning till att ett vin som typ detta inte kostar mer än 200 spänn trots grym årgång och kvalitetsdistrikt. Jag menar inte att vinet är dåligt men det blir så otroligt påtagligt med alla hallon och runda lakrisklubbor och inblandad bitterhet som från dansk bitter, men avsaknad av finess. Bara alkolhol och överextraherat godis. Den växer faktiskt en hel del efter 2 timmar i kylskåpet men det hjälper inte för att ge mig stort intresse så här är pass för mig för vidare inköp.
87p

2 kommentarer:

 1. Har haft liknande kännslor kring detta vin, det liksom småler åt en i hyllorna. Men sen tror jag att det blir så när det finns på i stort sett alla bolag.

  Tack för lägesrapport, har också varit nyfiken men inte nappat ännu. Bara nyfiken men vilka Ch9dp är dina favorit/favoriter?

  Mvh David

  SvaraRadera
 2. Hej David
  Från 2007 har jag druckit Mas de Boislauzon Cuvée du Quet, Baroche terroir, Clos du Mont Olivet, Clos Saint Jean, Lazaret och denna xavier. De som sticker ut är Quet och Olivet, de fick 92 resp 91 p av mig vid det tillfället. De andra har varit ganska likartade med mosade hallon och bitter lakrits men jag tror och hoppas att lagringen kommer ge mig viner med mer subtil och utvecklad smak framöver. Jag drack en 2006 Clos des Papes på dubbelmagnum på Joel Robuchon i Paris. Jag ser fram mot mina Clos des Papes och om någon av mina andra viner från Ch9dP jag har i källaren kommer i närheten av den så är det OK..;-) Vilka gillar du?

  SvaraRadera