torsdag 26 augusti 2010

Château Léoville Barton 1994


Vi befinner oss på Skåvsjöholm för en 3-dagars Kickoff och gommen tröttnar ganska snabbt på den sura och snipiga argentiska 70 kronaren. "Frasse" och jag beslutar oss för att se på vinlistan. Det finns många bra 90-talister från Bordeaux och vi väljer en Leoville-Barton från 1994, ett oprövat kort för mig. Vi skippar finliret med karaff för ett 16-årigt vin ska väl inte behöva luftas..
Rätt ner i glasen och då kommer den... DOFTEN!! Herrejävlar vilket underbar fantastisk doft från svartavinbär, ceder, tobak och en massa härliga kryddor. Smaken är även den otroligt färgstark med underbara svarta vinbär och kryddor. Imponerande nog så är den fortfarande fullspäckad med tanniner och hade säkert vunnit en del på karaffering men sånt har vi inte tid med ikväll. Ett imponerande och stort vin som jag nu ett dygn efteråt fortfarande kan känna både lukt och smak av. Ser på wine-searcher att den skulle kunna gå att få tag på för mellan 300-400 spänn. Löjligt billigt för ett sånt vin så jag ska leta på några flaskor. Känns inte helt rättvist att ge poäng med tanke på den premedicinering vi hade genomgått men jag ser på Cellartracker att den bara snittar 91p vilket jag tycker känns snålt. Minst 2 pinnar till.

10 kommentarer:

 1. Leoville-X är ofta ett säkert kort. Har druckit 94an vid ngt enstaka tillfälle för en 6-8 år sedan, då var den inte lika bra. Har däremot druckit en låda av lillasyster Langoa-Barton 1994 - där vissa flaskor varit utmärkta (iaf 91-92p) medan andra var klart anonyma (kanske 85) så stor flaskvariation på den lådan.

  SvaraRadera
 2. Hej Vintresserad
  Har du erfarenhet av yngre versioner. Precis beställt 2007or från Tyskland och har en förhoppning om framtida utdelning.

  SvaraRadera
 3. Hej Vinestor, har tyvärr inte provat så mkt Barton av senare årgångar, de få som hittat till SB har antingen tagit slut på minuter; eller varit högt prissatta. 2007 är ju en lite ojämn årgång... men det var även 1997 och 1997 så gjorda alla Leovillarna drickbart vin - Las Cases klart bäst; Barton i mitten och Poyferre "habilt". Har provat mer Poyferre under 2000-talet och tycker att de alltid är bra (2002an är bara OK). Tyvärr har toppårgångarna (2000, 2003 och 2005) varit väl dyra... men 2006 i förra veckan hos Tryfflarna var lovande och 2009an riktigt kalasbra. Så en Barton 07a kan nog bli drickbar också. Bra Saint-Julien viner brukar vara det närmaste kassaskåpssäker man kommer i Bordeaux.

  SvaraRadera
 4. Ja 2007 verkar vara lite fruktfattigt när man läser om det. Står du över detta släpp eller har du funnit några guldkorn? Såg att du gillade Haut Bailly men inte särskilt impad av SHL (en av mina favoriter). Om inte annat så är ju Sauternes bra 2007 så kanske päningan ska placeras där istället!?

  SvaraRadera
 5. Hej igen, jag brukar gilla SHL, fam Cathiard är både kompetenta och ambitiösa. Att deras 07a och 09a inte föll lika väl ut kan mkt väl bero på att jag strax innan provat LP, Montrose och Pontet-Canet. Alla Sauternes 2007or jag provat har varit bra, eller tom mkt bra. Man borde ha handlat Doisy-Daene 07an som släpptes nyligen(men verkar vara slut nu). Avs röda 2007or så tror jag att La Tour Carnet är bra - har inte provat själv men Finare&Vinare har provat två ggr och gör tummen upp. Jag kan nog tänka mig att Beausejour-Becot oxå blir bra.

  SvaraRadera
 6. Efter en sån line up med 2009 LP, Montrose och Pontet-Canet så smakar ju säkert allt annat skit.
  Jag chansar lite på 07 och har beställt SHL, Pontet Canet och Leoville Barton från Tysland. Kommer säkert stå där i alla fall i kön 19:e för att få tag på några andra gamla favoriter. Ang. Beau-Séjour Bécot så tror jag (hoppas jag) att även andra S:t Emilioner från bla Destiuex oxå kan bli bra samt Virginie de Valandraud. Tycker egentligen inte att rabatten på 2007orna är tillräckligt bra jämfört med tex 2004 som var fyndpriser i relation till kommande prisutveckling. Det tar emot att köpa Bdx viner för >1000:- och detta är väl sista åregången som det går att finna vissa favoriter som tex Pontet Canet, SHL, Clos Fourtet, Montrose, Figeac för hanterbara priser.

  SvaraRadera
 7. Hej igen, varken SHL, Pontet eller Leoville B brukar vara ngn "chansning" :-) så det blir säkert gott. Varifrån i Tyskland handlar du? Har inte provat Figeac på länge, de har fått lite trista omdömen... har du provat ngt mellan 2001 och 2008? Ngt du kan reka, eller motsatsen? Figeac 1983 som dracks ca 1994 var en av mina första verkliga upplevelser av riktigt gott vin.

  SvaraRadera
 8. Beställning från Guteweine.de.
  Ang. Figeac så har jag 89, 90 2003, 2004, 2005, 2006 i mina protokoll. De äldre vinerna var mycket bra och av de yngre så sticker 2005 ut som den klart bästa men oxå dyrast. Bra prisvärde på 2004, har för mig att jag betalade 400:- för den och det lär ju aldrig hända igen. 2003 solmogen och fin som så många 03or från St Emilion. 2006 var lite vresig men naturligtvis väldigt ung ännu. Den är den jag mest minns som tråkig men jag hoppas på flaskvaeiation och förändring med ålder.

  SvaraRadera
 9. När det fortfarande smakar cigarrlåda och svarta vinbär i munnen på morgonen, ja då vet man att plånboken är tom ;)

  SvaraRadera
 10. Hej Miguel
  Med tanke på din blogghistorik så måste du känna dig pank rätt ofta;-) Ska du på Grand i morrn och prova cigarrlåda och svarta vinbär? Jag och cigarrmannen är där.

  SvaraRadera