söndag 24 oktober 2010

2007 Château Ferriere2007 års väderlek blev en tuff utmaning för vinmakarna i Bordeaux. Det är ibland såna här årgångar som skiljer agnarna från vetet och de bästa bönderna och vinmakarna klarar ändå att göra bra viner. För årgången så har jag förstått att högra stranden klarade sig klart bättre än vänstra och så här långt så stämmer det i mina anteckningar oxå.

När "svaga" årgångar som denna 2007 så minskas ju hypen kring regionens viner och det finns chans att kunna hitta prisöverkomlig Bordeaux utan att behöva köa tidigt vid tex "Bordeaux-släppet". På hyllorna fanns det (för en månad sen) kvar några tredje cru´s Ch. Ferriere från Margaux och tjänstemannen på SB rekommenderade just Ferriere för att den ska vara tilllgänglig redan nu och ikväll så är intresset perfekt att prova ännu en 07a.

2007 Château Ferrière får vara i karaffen en timme innan den bjuder en klassisk Bordeauxdoft med svarta vinbär, lite trälåda, kaffe och aningen aceton.

Smaken är tunnare än medelfyllig, med svartavinsbärstoner och tyvärr en del gröna paprika och sura lingontoner. När sista klunkarna går så kommer det fram lite kola/vaniljtoner som känns angenäma. Frukten är totalt sett är alldeles för tunn för att tro på detta vinets positiva utveckling i källare.

I jakten på överkomlig Bordeaux så börjar jag att lätt misströsta. Hade detta vinet varit från en supermarket i Frankrike för 10 EUR så hade det varit OK men när man får betala nästa 300:- så blir det en faktor som drar ner tummen. Det är en helt OK tisdagsbordeaux men inte mer.
83p
5 kommentarer:

 1. Vinestor; jag har bara ett tips till dig; köp en låda av Wolfgang Webers 2005 Ch. Lousteauneuf från Haut-Medoc! 12,95 och 5 euro i frakt. Du får en strålande bra vardags-bdx i den traditionella stilen.

  Kolla in der-wein-weber.

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Hej Niklas. Låter mycket intressant! Har dock ingen egen erfarenhet av att importera och förtulla viner. Är det en bökig process? Det verkar lite oklart med fraktkostnaden, är den på 5EUR är/flaska eller för hela lådan!? Finns ju annat spännande på den siten oxå som skulle kunna bärgas i samma veva.

  SvaraRadera
 3. 6 euro om du beställer för mer än 150 euro. Skatteverkets regler är gråzonsbetonade och så som de är skrivna just nu är det säljaren som rapporterar in till skatteverket då de ombesörjer frakten.

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 4. Trist att 2007 Ferriere inte var bättre... har köpt ett par flaskor eftersom jag provat andra årgångar av Ferriere med gott resultat. F.ö är det nog bara att göra som Niklas rekar och bege sig till der Wein Weber...

  SvaraRadera
 5. Hej Vintresserad! Ja det var lite trist att den inte levererar som man hoppas. Jag har några kvar och jag lämnar inte dem tillbaka. Ibland har jag varit med om att sk "unga underpresterare" trots allt inte var avsedda för tidig konsumtion utan utvecklar ändå de subtila smakaromerna med tiden. Det finns syra och tanniner i vinet idag som står upp för lagringspotential men det är lite mer frukt jag önskat. Den som spar han vet;-)
  Lousteaneuf borde knacka på dörren vilken dag som helst. Var lite strul med beställningen men nu så tror jag att de ska vara på väg.

  SvaraRadera