måndag 18 oktober 2010

En mycket bra dag!

1996 Henriot, 2007 Chateau Teyssier, 2006 Clarendon Hills Grenache Hickinbotham, 2004 Baigorri Reserva, 1982 Don PX Gran Reserva.


Hyfsad laguppställning till lördagens middag med goda vännerna CCml. Aussien och spanjoren åker i karaffen redan vid 10-bläcket. Sen drar C-mannen, S-mannen och jag in till Grand Hotel på vinmässa och värmer upp oss inför kvällens middag.

2007 Chateau Teyssier


I avsaknad av vettig Bordeaux på Franska vindagarna så är suget stort efter lite Claret. Vi knäcker en halvlåda Teyssier Grand Cru från den "klena" årgången 2007. Svartvinbär och plommon, lite ek och lite gräs. Ganska fruktigt och gott men inget stort vin. 07orna sålde slut ganska snabbt och nu ser jag att årgången är bytt till 2008 . Är inte den egentligen bättre än 07!? Kanske läge att köpa några och jämföra.

1996 Henriot Millésimé Brut

Till förätten dricker vi 1996 Henriot.

Henriot 1996 har en mjuk och fin mousse, nötter och bröd men lite halvsunkiga äpplen från ett instängt förråd. Blir dock fräschare efter lite luftning. Det är en mycket god och mogen champagne. Kan inte se att det kan vinna på ytterligare lagring men lever nog en god stund till i kyla.
Finns i Beställningssortimentet och enligt leverantören finns det pavor kvar.
92p

2006 Clarendon Hills Grenache Old Vines Hickinbotham


Detta vin har jag druckit flera gånger tidigare och varje gång det är lika underbart, hedonistiskt, saftigt gott så nästan klockorna stannar. Trots alla fruktiga och fräscha 2007or från Ch9dP som konsumerats under året så tycker jag ändå att detta är bättre än det mesta från France. Sitter som den finaste köttkepsen till hängmörad kossa med Guiness-sås och hemslungad bea från "Hallen"
93p

2004 Baigorri Reserva


Vi bryter av Grenachens mjuka stämma med en ilsken spanjor. Baigorri är så sjukt tanninsträv så att det känns i munnen som man tuggat hela dagen på glasspinnar gjorda av ek. Frukten klarar inte av att bära upp strävheten så det blir några munnar sen är det nog. Tänk då på att vinet har varit i karaff i 9 timmar. Varför måste man ta i så in i h-e med eken i det moderna Rioja??
80p

1982 Don PX Gran Reserva


Efter den ek-käftasmällen så behövs något sött. Och då snackar vi sött i kubik.
Denna helmättade, supersöta och otroligt koncentrerade PX är en efterätt i sig. Det är en symfoni av torkade julfrukter, lakrits och russin som är otroligt runt, simmigt och sött. I små portioner är detta underbart och får man tag på sånt här så ska man köpa och prova för det är häftigt!
92p

Mätta, lätt berusade och trötta efter en lång och intensiv dag i vinets tecken.

Som C-mannen uttryckte det, "en sjukt bra dag".

PS. Otroligt nog hade Baigorrin "mognat" i kylskåptet över natten, för till söndagens köttgryta så var den väldigt mjuk och god. Ett helt annat vin! Fick komma upp till 88p efter det. Lagras 10 år eller lufta 36 timmar...

PS2. Även Teyssier vann mycket till dagen efter. Mycket mer frukt och såklart även mjukare. Den stod framme i rumstemp utan kork! Inga problem här heller med mååånga års lagring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar