tisdag 16 november 2010

2 x Cru Bourgeois


Ficklampan har lyst ett tag efter acceptabel Bordeaux till acceptabla priser. När lågan är som svagast är hjälpen som närmast. Ett tips från NJ och en beställning via nätet läggs omgående till Der Wein Weber. 3 dagar senare står flaskorna i hallen. Snacka om om effektivitet!

Tipset och beställningen avsåg vinet Chateau Lousteaneuf 2005 och vinet kan man läsa mer i detalj här, här och här
Några bonusviner fick följa med hem och bla Rollan de By 2003 var jag lite nyfiken på.

Ikväll åker korken på båda.

Nr1:
Fin och ren frukt i näsan. Lite stramhet och lingon, ganska återhållsamt till en början.Smakar lika rent och stramt med en fin frukt och renhet. Lite vanilj/kokos/kola i eftersmaken. Ett tanninrikt, mycket strävt men fruktigt vin som är balanserat och är sammantaget ett mycket bra och stabilt vin. Gott!

Detta var Chateau Lousteaneuf 2005. Pust, va skönt, vinet levererar. Det blir bara godare med kvällens luft och halva flarran sparas till dagen efter och då har tanninerna mjukats upp en aning men ger fortfarande ifrån sig ett bra bett och är alltjämt stringent i sin framtoning. Vinet kommer definitivt att vinna på lagring.

Nr2:
Luktar kork vid första sniff. NEJ! den får inte vara korkad, jag vill inte!
Smakar kork! Helvete!
Rollan de By 2003 förblir ett vin med kork trots idoga försök att lufta bort skiten men det går tyvärr inte. Noterbart är dock att bakom korken anas ett mycket fylligt och fruktigt vin. Nånting säger mig att detta vinet hade en del att ge men djävulens urin kom i dess väg. En flaska kvar och hoppas den är fri från TCA

Korkat!

Sammanfattningsvis är 2005 Château Lousteauneuf ett mycket bra vin som jag kommer dricka under kommande år. En låda till beställs för längre lagring. Jag tror verkligen på vinets utveckling då det har en mycket fin balans mellan frukt, syra och tanniner.
2005 Château Lousteauneuf kostar 13EUR på Webern
90p

2 kommentarer:

  1. Roligt att det smakade.

    Väldigt synd på Rollan de By, hade verkligen varit intressant att se hur denna presterar i ett friskt tillstånd. Och då i direkt jämförelse med Losten. Hoppas att nästa flaska kan ge clar(h)et..

    SvaraRadera
  2. Tjena Svensson. Ja, besvikelsen är stor när man åker på kork. Och detta är faktiskt baksidan med att inte ha köpt vinet på SB. Den hade gått snabbt i retur annars utan något bråk från butiken. Kul med clarhet:-)

    SvaraRadera